Hvorfor vi sover

Publisert 29. oktober 2019

Jeg har akkurat fullført boken «Why we sleep» av Matthew Walker, og kan for all del anbefale boken til absolutt alle. Ikke bare har det skremt meg til å passe på å få en god natts søvn, det gir forskningsgrunnlaget som beskriver hvorfor dette er så viktig.

De siste årene har jeg med full jobb og småbarnstilværelse opplevd at det har blitt færre og færre timer tilgjengelig til «min tid». Det kan være koding, tv-serier, spill, trening, ølbrygging (eller øldrikking) eller turer. En del av disse aktivitetene er det mulig å drive på med litt utover kvelden og natten, som gjør at det kanskje bare blir 5-6 timer søvn.

Etter å ha fullført denne boka har jeg blitt flinkere til å passe på at jeg får nok søvn, men jeg synes også det forklarer mye som jeg tidligere har mistenkt. Det er en forskjell på hvordan man sover i forskjellige faser av livet, og det å sende en tenåring på skolen klokka sju er kanskje noe av det minst konstruktive vi kan gjøre som samfunn.

Det å ha sovet for lite eller for lenge siden, er trolig like farlig i trafikken som å ta seg noen øl. Jeg mener ikke vi bør liberalisere øl og bil, men at vi alle bør ta litt mer ansvar for å være uthvilt når vi skal kjøre langt.

Bakdelene med å sove for lite, og fordelene med å sove nok er for mange og altomfattende til at jeg kan ta det her. Det jeg kan si er at om du trenger en motivasjon for å få sovet mer, så finner du den her.

Jeg kan på det varmeste anbefale boka. Det er en interessant og god fremstilling av forskning på søvn gjennom de siste årene. Jeg håper at vi på sikt kan opphøye søvnen til det vidundermiddelet det virker å være, både for folkehelse, prestasjon, selvtillit og lykkefølelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*

(Vises ikke, kun for gravatar) *